R.I.S. Rail Interface System

Rail Interface System (R.I.S.) of Rail Accessory System (R.A.S.) is een algemene term voor het systeem waarmee je diverse accessoires aan pistolen, geweren en lichte machine geweren kunt bevestigen. Ook op airsoft replica’s wordt dit systeem veelvuldig gebruikt.
Veel voorkomende accessoires die gebruik maken van dit systeem zijn: Bipods, Tactical Flashlights, Laser pointers, Fore-grips, Scopes, Red/green dot sights , Richtmiddelen, Camera’s, Sling mounts en nog veel meer.

R.I.S. Rail
Als u accessoires wilt monteren op uw wapen, buks of replica start dit met een R.I.S. rail.
De R.I.S. rail is de rail waar de diverse accessoires of mounts op vast gemonteerd/geschroefd worden. Sommige wapens, buksen of airsoft replica’s worden geleverd met deze rails, bij andere modellen kunt u deze zelf installeren.

R.I.S. Mount
qpKwgoK30S8X0nIs.jpgDe R.I.S. mount wordt op zijn beurt weer op de R.I.S. rail gemonteerd. Meestal monteert u in de mount het gewenste accessoire. Zoals een scope, laser of flashlight. Aan sommige mounts kunt u bijvoorbeeld weer een wapenriem hangen. Andere accessoires hebben een geïntegreerde R.I.S. mount. Zoals de meeste handgrepen dat hebben. Deze zijn dan direct op een R.I.S. rail monteerbaar.

Afmetingen
De lengte per rail kan verschillen. Er zijn korte railtjes beschikbaar maar ook langere. De keuze hangt af van wat het wapen toelaat of wat de schutter verlangt.
De breedte van een R.I.S. rail ligt meestal tussen de 20 en 22 millimeter.

Slots
Slots zijn de inkepingen in de rail. Sommige R.I.S. mounts maken gebruik van een of meerdere slots om zich in vast te ankeren.

Compatibel
De meeste R.I.S. mounts zijn perfect compatibel met de R.I.S. rails. Omdat er een enorme diversiteit aan R.I.S. rails fabrikanten zijn, kan het voorkomen dat een combinatie niet mooi past of aansluit. Opvullen met een stukje stof of rubber is dan vaak de oplossing.

11 Millimeter
Voornamelijk bij luchtbuksen wordt het 11 millimeter systeem vaak gebruikt. In tegenstelling tot het R.I.S. systeem heeft het 11 millimeter systeem geen slots. De breedte van de 11 millimeter rails is dus ook maar 11 millimeter. Het is niet mogelijk direct de R.I.S. systemen te combineren met de 11 millimeter systemen. Wel is dit mogelijk met de zogenaamde adapters. Deze adapters maken het mogelijk om van 11 millimeter naar het R.I.S. systeem te converteren!