Handleiding Firesteel

Handleiding magnesium firesteel.

Belangrijke eigenschappen:
– 1000 maal te gebruiken.
– Niet beïnvloedbaar door warm, koud of nat weer
– Vonken bereiken een temperatuur van meer dan 2980 graden Celsius.
– In solide vorm compleet ongevaarlijk.

Op een nieuwe firesteel is een zwart beschermlaagje aangebracht. Deze zal weg slijten bij de eerste keren aanstrijken. Hierna zal het magnesium aan de oppervlakte komen om een mooie vonken regen te creëren.

Voor dat u uw vuur maakt is het van belang zorg te dragen voor de volgende benodigdheden:
– Locatie van het vuur
– Tondol
– Overige brandstoffen
– De firesteel

Locatie van het vuur
Denk na over de locatie van het vuur. Houd hierbij rekening met windrichting en rookontwikkeling. Als het hard waait kan het handig zijn om het vuur onder het maaiveld aan te leggen. Bijvoorbeeld in een ondiepe kuil. Let hierbij wel op dat er voldoende zuurstof toevoer aanwezig is. Wilt u gebruik maken van de warmte, maak het vuur bij uw verblijfslocatie. Maakt u een groot vuur? Let er op dat het wat verder van u kamp licht. Anders is het risico van overslaan aanwezig.

Tondol
Tondol is de essentiële brandstof die zal ontbranden door de vonken van uw firesteel.
Denk hierbij aan: watten, stukjes vel van de berkenbast, droog gras, zaadpluizen, papier of stofpluizen uit uw zakken. De tondol legt u neer op een droge ondergrond. De ondergrond kan ook bestaan uit brandbaar hout of stukken bast. Pluis de tondol uit maar zorg ervoor dat het wel een hoopje blijft.

Overige brandstoffen
Omdat tondol snel opbrand is het noodzaak om overige brandstoffen klaar te hebben liggen. Maak hoopjes van droge twijgjes en takjes. Per dikte en grootte gesorteerd.
Als uw tondol vlam vat kunt u voorzichtig de dunste droge twijgjes op het vuur leggen. Als deze branden kunt u langzaam stapsgewijs meer en grotere takjes op het vuur leggen.

Het gebruiken van de firesteel
Houd de firesteel met een hoek van +/- 90 graden 1 cm boven het tondel.
Druk de schraper met de zijkant tegen het magnesium en schraap onder druk in één keer naar beneden. Een vonkenregen zal ontstaan en op het tondol vallen. Als deze niet direct ontbrand herhaald u de procedure.
Door te oefenen merkt u welke kracht en positie het beste resultaat geeft.

Tips:
Schraap voorzichtig wat spaanders magnesium van de firesteel af boven het tondol, zonder vonken te maken. Deze magnesium spaanders mengen zich met het tondol. Hierdoor zal het eerder ontbranden als u weer een vonken regen creëert.

Vuur maken met een magnesium stick is vaak een kunst op zich. Zeker als u natuurlijk materiaal gebruikt. Geef niet te snel op. Zorg dat u deze skill beheerst door veel te oefenen met verschillend materiaal.

Zorg dat u altijd tondol meeneemt. Zeker met nat weer. Een tampon is erg handig. Dit zijn watten op elkaar geperst, erg compact. Door het uit te pluizen heeft u snel een grote berg tondel.

De lisdodde is een riet soort in Nederland met kenmerkelijk zaad: “de sigaar”. Een droge sigaar is ook geschikt als tondol. Pluis hem uit voor het beste resultaat of berg hem op in uw uitrusting.

dodde

Lisdodde in Nederland

© Survivalneeds.nl 2013